Spiricenter

 

Life is not a problem to be solved ... Life is a mystery to be lived ... Love yourself, Live your mystery ...

 

Pentagram

Pentagram

Een pentagram wordt gebruikt bij het aanroepen van de heersers van de vier windstreken. Al naar gelang welke heerser wordt aangeroepen begint men het pentagram vanaf een bepaalde positie.
Iedere windstreek staat voor een van de elementen:
- Het noorden voor aarde
- Het oosten voor lucht
- Het zuiden voor vuur
- Het westen voor water

Het pentagram

Het pentagram wordt al sinds heel lange tijd geassocieerd met mysterie en magie. Het is de eenvoudigste vorm van een getekende ster en kan met een enkele ononderbroken lijn getekend worden. Het wordt dan ook wel eens 'de knoop zonder einde' genoemd.
Andere namen ervoor zijn:
-Het Gobelinkruis
-de Pentalpha
-de Heksenvoet
-de Duivelsster, de Druidenvuist

Sedert vele eeuwen al bestaat de overtuiging, dat het pentagram een heel krachtige bescherming biedt tegen duivelse slechtheid en demonen, een veiligheidssymbool dus, en het werd soms als amulet gedragen om een gelukkige en veilige thuiskomst te bevorderen. Het oude engelse volkslied Green Grow the Rushes, O! refereert aan het gebruik van het pentagram boven deuren en ramen in de regel Five is the symbol at your door.

De kracht en de associaties van het pentagram hebben zich gedurende de geschiedenis langzaam ontwikkeld. Vandaag aan de dag is het een alomtegenwoordig symbool van de nieuwe heidense beweging (neo-pagans), en heeft een diepe magische en symbolische betekenis.

De vijf punten staan voor:

GEEST: het Al, het Goddelijke
WATER: emotie en intuïtie
VUUR: moed en durf
AARDE: stabiliteit en fysiek uithoudingsvermogen
LUCHT: intelligentie en kunst

De 4 punten vertegenwoordigen ook de 4 windstreken en de bovenste punt de Geest. Met de punt omhoog is het teken een symbool voor de kracht van de Geest die uiteindelijk boven het fysieke enmateriële staat en ons verlost uit de fysieke wereld en het lijden. Met de punt naar beneden geeft het teken aan dat de Geest onderworpen (den duivel). In de vijf punten zoals ze hierboven staan afgebeeld kun je ook de mens zien: het hoofd, de handen en de voeten. Het teken kan dus gezien worden als symbool voor het Al, maar ook voor het individuele. De cirkel omvat het pentagram als een beschermde ring.

Het pentagram word in de wicca als talisman gebruikt. Het breng bescherming en kracht voor de heksen die hem dragen. Als andere mensen het dragen met kwade bedoeling heeft het geen werking.

 

Keer terug naar het spiritueel woordenboek

spiricenter

© Copyright 2009 Spiricenter. Alle Rechten voorbehouden.
Website gerealiseerd door DX-Solutions